Αντωνία Ευσταθίου

qode interactive strata

Ακαδημαικός Υπότροφος (ΑΥ)

Δρ Ανοσολογίας-Μοριακής Παρασιτολογίας

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

aefstathiou@uniwa.gr

Διδάσκουσα Μοριακής Βιολογίας (Δ εξάμηνο) και Βιοτεχνολογίας (Η εξάμηνο) στο τμήμα Βιοϊατρικών Εργαστηρίων του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ με τίτλο «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού 2021-2022 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» και Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Εργαστήριο Ανοσολογίας Λοιμώξεων -Τμήμα Μικροβιολογίας). Πτυχιούχος Χημείας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ, 2007), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη Βιοχημεία (ΕΚΠΑ, 2009), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, 2015). Έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στη Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία με έμφαση στη Παρασιτολογία (ΕΚΠΑ, 2014). Μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε ερευνητικά εργαστήρια (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ-ΕΙΠ, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Ιατρική σχολή Αθηνών-ΕΚΠΑ) και το 2015 της απονεμήθηκε διετής υποτροφία αριστείας IKY-Siemens για μεταδιδακτορική έρευνα. Από το 2018 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Ανοσολογίας Λοίμωξης του ΕΙΠ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας, Ανοσολογίας, /Μικροβιολογίας και των Λοιμωδών ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζεται στη μελέτη των σηματοδοτικών μονοπατιών, της αλληλεπίδρασης παθογόνου-ξενιστή, των εξωσωμάτων για ανάδειξη του ρόλου τους στην ρύθμιση σηματοδοτικών και ανοσολογικών μονοπατιών καθώς για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην ανάπτυξη αντοχής σε φάρμακα και αντιβιοτικά. Παράλληλα, διεξάγει μελέτες με χρήση καινοτόμων –ομικών τεχνολογιών με στόχο την ανάδειξη βιοδεικτών (εφαρμογές στην ιχθυοκαλλιέργεια, Ενιαία Υγεία– κυκλική οικονομία) και μελέτες για ανάπτυξη καινοτόμων εμβολίων και φαρμάκων έναντι λοιμωδών ασθενειών που προσβάλουν τον άνθρωπο ή/και ζώα.

Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 13 επιστημονικές εργασίες, σε διεθνή περιοδικά με 148 ετερο-αναφορές (h-index 7). Πλήρης κατάλογος δημοσιεύσεων: https://www.webofscience.com/wos/woscc/summary/41bb1bd1-0d5e-46b9-b14d-1b7d4dd3ace3-228ff644/relevance/1

C.V Antonia Efstathiou