Αρχές Μικροβιολογίας

Κωδικός Μαθήματος:

Μ-2062

Ώρες:

2

Μονάδες ECTS:

3


Καθηγητές Μαθήματος

Apostolos Beloukas

Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν  οι φοιτητές/τριες  βασικές γνώσεις για τις αρχές της μικροβιολογίας και τους κυριότερους παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν  τον  άνθρωπο, με έμφαση στα μικρόβια και τις λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος, που αφορούν στην ειδικότητα.

Στόχος  του μαθήματος  είναι οι φοιτητές/τριες  να χρησιμοποιούν  τις γνώσεις τους αυτές  στην  ενημέρωση του πληθυσμού για  τρόπους και μέτρα αποφυγής και πρόληψης  ώστε, να  συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας υγείας με  τη μείωση των λοιμώξεων και των συνεπειών αυτών στον  ανθρώπινο οργανισμό.

Μετά την    επιτυχή  ολοκλήρωση του μαθήματος  οι φοιτητές /τριες  θα είναι ικανοί να:

  • Γνωρίζουν τους κυριότερους λοιμογόνους παράγοντες  που  προσβάλλουν τα διάφορα  συστήματα  του ανθρώπινου οργανισμού και κυρίως  το  γεννητικό.
  • Αναγνωρίζουν τα σημεία και συμπτώματα  των  λοιμώξεων.
  • Εξηγούν τις συνέπειες των λοιμώξεων στον άνθρωπο.
  • Εφαρμόζουν προτείνουν μέτρα προστασίας και προφύλαξης  έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών ώστε να ελαχιστοποιούν την δημιουργία και την μετάδοση των λοιμώξεων από και προς τους ασθενείς.
  • Διαχειρίζονται θέματα αντιμετώπισης λοιμώξεων που αφορούν τη γυναίκα και το νεογνό, το προσωπικό υγείας ή και το νοσοκομειακό περιβάλλον.